Alva stöttar Chetna i akut kris

Just nu står bönderna i Chetna inför en av de största utmaningarna någonsin. Flera av deras samarbetspartners har till följd av rådande omständigheter ställt in sina köp av bomull från föregående års skörd och nu saknas pengar till löner och icke-genmodifierade frön till årets skörd. Vi på Alva stöttar med 12 000 USD.

Om Chetna

Bomullen i Alvas produkter kommer från småskaliga odlingar i Indien, samtliga medlemmar i Chetna Organic, med vilka vi har ett kärt och tätt samarbete. Chetna är ett kooperativ där bönder odlar ekologiskt, får rättvist betalt för sin skörd och åtnjuter social trygghet.

Chetna Organic

Största utmaningen hittills

Just nu står Chetna inför en av de största utmaningarna någonsin. Flera av deras samarbetspartners har till följd av rådande omständigheter ställt in sina beställningar, resulterande i en stor mängd osåld bomull från förra årets skörd och i förlängningen en oförmåga för Chetna att betala ut löner.I tillägg till detta är Chetna ålagda att lägga en beställning på icke-genmodifierade bomullsfrön för att kunna plantera för nästa års skörd. Tvingas man ställa in den annalkande beställningen måste Chetna istället köpa från den öppna marknaden, en marknad som erbjuder endast genmodifierade frön. Detta alternativ skulle innebära att Chetna förlorar sina certifieringar och allt det som byggts upp under 12 år riskerar att gå förlorat. Bönderna tvingas då gå tillbaka till att odla konventionell bomull, med alla negativa effekter det innebär.

Alva stöttar med 12 000 dollar

Med hänsyn till detta, och då vi värdesätter vårt samarbete med Chetna oerhört högt, har vi på Alva fattat beslut om att skicka 12 000 USD (ca 116 400 kr) till Chetna i form av förskott och bidrag för att bistå dem i denna svåra situation, med hopp om att ljusare dagar stundar framöver.

Sov gott önskar vi på Alva!

#1
Petra
Fantastiskt!
2022-11-25 @ 09:16:25
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden eDrfp2:
Kommentarer:
Fortsätt »