Sista chansen: 15% på allt

Därför startade vi Alva

Allt började när Alexander och Johanna, två av Alvas grundare, gav sig ut för att köpa sängkläder. Deras krav på kvalitet och hållbarhet visade sig vara för hårda för den marknad och det utbud som fanns. Denna misslyckade shoppingupplevelse blev startskottet för Alva.

En bomullsindustri i behov av förändring

Teamet bakom Alva består förutom Alexander och Johanna av kollegor från tidigare företag. Tillsammans påbörjade vi en kartläggning om hur textilindustrin fungerar och vilka grundläggande brister som finns. Vi var alla sedan tidigare medvetna om hur företag pressar underleverantörer att producera mer och billigare, vilket i sin tur leder till barnarbete och usla arbetsvillkor. Det vi inte var medvetna om var dels hur extremt stora mängder kemiska bekämpningsmedel som används inom bomullsindustrin och dels hur livet ser ut för de personer som utgör basen i bomullsindustrin: bönderna.

Tidigt kom insikten att livet för en bonde som odlar konventionell bomull är hemskt. Den enorma användningen av kemiska bekämpningsmedel leder till förgiftningar och cancer. Att köpa genmodifierade bomullsfrön och kemikalier är dyrt och lämnar bönder i skulder som har lett till över 270 000 självmord enbart i Indien sedan 1995. Även naturen drabbas hårt, när grundvattnet förgiftas, floder fylls av utsläpp och hela ekosystemet rubbas.

Viljan att skapa förändring växte sig stark hos oss. Så vi åkte till Indien för leta efter ett hållbart alternativ.

Alva - ett hållbart alternativ

I Indien pratade vi med människor som odlar ekologiskt och med personer som jobbar med att utveckla just hållbara alternativ. Vi gjorde tidigt valet att arbeta tillsammans med Chetna Organics – ett kooperativ av bönder som vid sidan av bomullsodlingen även stöttar varandra när det gäller skola, sjukvård och andra viktiga samhällsfunktioner.

När tillgången på råvaran – 100% ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull – hade säkrats påbörjade vi arbetet med att ta fram stilrena sängkläder. Ambitionen har varit att skapa den bästa produkten på marknaden, oavsett pris. Det tog oss 18 månader, men nu är vi redo. Du hittar våra sängkläder här.

Sov gott!

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden MgLrVu:
Kommentarer:
Fortsätt »